Izleti in letovanja v PZDU

 

MARTINOVANJE V HRVAŠKEM ZAGORJU (08. - 09. 11. 2021)

Pzdu Gorenjske in Agencija Toni organizirata martinovanje in oglede hrvaških mest:

 1. dan: ponedeljek, 8. novembra 2021: Slovenija – Stubica – Marija Bistrica - Varaždin

Odhod v jutranjih urah proti Hrvaškemu Zagorju. Sledi vožnja do mejnega prehoda in naprej v Stubiško dolino, prizorišče slovensko-hrvaškega kmečkega upora, pod vodstvom Matije Gubca in Ilije Gregorića. V Gornji Stubici si bomo ogledali orjaško večstoletno t.i. Gubčevo lipo, ki je naravni spomenik. V prijetni gostilni si bomo privoščili najboljše štruklje v hrvaškem Zagorju, nato pa si bomo ogledali spomenik  Rudolfu Perešinu, hrvaškemu vojaškemu pilotu, ki je leta 1990 z letalom Mig 21 iz takratne JNA zbežal v Avstrijo. Zapeljali se bomo še do spomenika Matije Gubca, ki je delo kiparja A. Augustinčića. Naslednji postanek bo v romarskem kraju Marija Bistrica. Lectovo srce, značilno za to pokrajino, je simbol ljubezni in spoštovanja. Na glavnem trgu je trgovinica, kjer si bo lahko vsak našel oz. kupil »svoje« srce. Ogledali si bomo romarsko Cerkev blažene Device Marije, ki jo vsako leto obišče 800.000 vernikov. Naš naslednji postanek bo v vinski kleti. Gospodar nas bo sprejel in nam pokazal klet, predstavil njihovo delovanje, seveda pa bomo poskusili tudi vino. Postregel nam bo še z dobrim in obilnim kosilom. Po prijetnem druženju sledi  vožnja proti Varaždinu, kjer bomo prenočili v Varaždinskih toplicah. Možnost kopanja, večerja, spanje.

 1. dan: torek, 9. novembra 2021: Varaždin – Štrigova – Slovenija

Zajtrk, po zajtrku si bomo v spremstvu lokalnega vodnika ogledali mesto, ki slovi kot eno najbolj urejenih hrvaških mest. V Varaždinu si bomo ogledali to baročno mestno jedro in se sprehodili po slikovitih ulicah mesta. Očarala vas bo trdnjava Stari grad, mestna hiša in zunanjost palač. To hrvaško baročno mesto je poznano tudi kot mesto mladih ljudi, glasbe, cvetja, koles in mesto angelov. Z vožnjo bomo nadaljevali v Medžimurje, v vinogradniški okoliš, kjer si bomo v objemu vinogradov privoščili degustacijo vin in narezek v vinski kleti Tomšič. Po degustaciji dobrih vin se bomo zapeljali v Slovenijo in v vasi Sakušak v osrčje Slovenskih goric obiskali rojstno hišo Janeza Puha. Bil je izumitelj, tovarnar,… težko določimo njegovo najpomembnejše področje dela, vsekakor pa se strinjamo, da ga svet najbolj pozna po veliki tovarni Steyr-Daimler-Puch v Gradcu, današnjo Magna-Steyr, ki nadaljuje delo Janeza Puha. Ogledali si bomo Puhov muzej, ki je na novo postavljen v letu 2002, saj ga je pred tem doletela nesrečna usoda in je bil požgan. Na poti proti dom u si bomo še privoščili dobro kosilo. Domov bomo prispeli v večernih urah.  

Cena: 145 € / os. (min. 45 oseb), 155 € / os. ( min. 35 oseb).   

Datum odhoda: 8. 11. 2021 / 2 dni.

Cena vključuje:

- prevoz s turističnim avtobusom;

- zunanje oglede po programu, ogled Varaždina z lokalnim vodičem,

- Zagorski štruklji,

- voden ogled vinske kleti z degustacijo in kosilom,

- 1 x spanje v hotelu (zajtrk, večerja),

- degustacija vina + narezek (drugi dan)

- ogled Puhovega muzeja,

- pozno kosilo drugi dan,

- vodenje, organizacijo, DDV.

Doplačila:

- drugi ogledi in storitve po želji, ki niso vključene v program,

- dodatni zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Opombe: program je možno prilagoditi po želji skupine. Pridržujemo si pravico, do zvišanja cene pri manjšem številu prijavljenih. Izlet bo v času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19 izvedeno v skladu s priporočili NIJZ.  PCT pogoje je obvezen!

Prijave pošljite na naslov: danicamandeljc@gmail.com  na spodnji prijavnici ali na tel. 031 681 096

PRIJAVNICA

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IZLET V SLAVONIJO - VOJVODINA  (12.10. - 15.10.2021)

 1. dan, torek, 12. oktobra 2021: Slovenija – Kutjevo – Osijek

Odhod z dogovorjenega mesta v jutranjih urah ter vožnja  po avtocesti mimo Zagreba do Zlate doline neskončnih vinogradov, v osrčju katere se nahaja mesto Kutjevo. Obiskali bomo srednjeveško vinsko klet, ki so jo 1232 leta zgradili cistercijani in kjer se nahaja najbogatejša zbirka arhivskega vina na Hrvaškem, ki obsega - zelo znano kutjevačko graševino, sivi pinot, beli pinot, traminec, renski rizling.  Tudi mi bomo pokušali vina v kleti, kjer je pila sama cesarica. Za konec se bomo odpeljali še na bližnji Vidikovac, kjer bomo uživali ob prekrasnem pogledu, postregli pa nam bodo s kozarcem graševine. Na poti v četrto največje Hrvaško mesto Osijek se bomo najprej ustavil v Đakovem, mestecu, ki nosi naziv »Srce Slavonije« in je najbolj znano po baziliki Sv. Petra oz. Strossmayerjevi katedrali. Zgraditi jo je dal tedanji škof Josip Juraj Strossmayer l. 1866, njena gradnja je trajala 16 let, zanjo pa so porabili kar 7 milijonov kosov opeke. Znane so njene orgle s 73 registri, 3 klaviaturami in 5.486 piščalmi. Papež Janez XXIII jo je označil za najlepšo cerkev med Benetkami in Carigradom. Osijek je četrto največje mesto na Hrvaškem, ki leži na obali Drave, okoli 15 km  pred njenim izlivom v Donavo. Mesto je lepo urejeno in poznano tudi kot mesto z največ zelenih površin na Hrvaškem. Ima namreč kar 17 parkov s skupno površino 394.000 m2. Sprehodili se bomo po centru mesta in si ogledali znamenitosti mesta. Pozno popoldne se bomo nastanili v hotelu, kjer sledita večerja in spanje.

 1. dan, sreda, 13. oktobra 2021: Osijek – Vukovar – Ilok – Novi Sad

Zajtrk, po zajtrku vožnja do Vukovarja, starega baročnega mesta in največjega rečnega pristanišča na Hrvaškem, ki pa je danes žal bolj znano zaradi krvavih dogodkov v času jugoslovanske vojne. Sprehodili se bomo po mestu, ustavili na ustju reke Vuke v Donavo, kjer stoji impresiven križ. Tu se ponuja razgled na široko in mogočno reko. Zgodovinski verzi kneza Frana Krste Frankopana: »Tisti, ki umre pošteno, živi večno«, vklesani v glagolici, ohranjajo spomin na vse, ki so svoje življenje dali za Hrvaško. Nadaljujemo z vožnjo do Vučedola, kjer si bomo ogledali imenitni, leta 2015 ustanovljeni Muzej vučedolske kulture. V njem je na najsodobnejši način prikazana visoka indoevropska civilizacija, ki je bila na tem področju najbolj dejavna v 4. in 3. tisočletju pr. n. št. Spoznali bomo nastanek kulture, prihod Indoevropejcev, njihove poklice, religijo ter vsakdanje življene na sploh. Vožnjo bomo nadaljevali proti najbolj  vzhodnem mestu na Hrvaškem, Ilok, kjer  si bomo ogledali »Iločke podrume«, znane po večtisočletni tradiciji pridelavi vina. Skupna letna proizvodnja vina znaša okoli  4,5 milijone litrov, vinsko trto pa obdelujejo  na kar 900 ha. Degustirali bomo njihova vina, najbolj so poznani po tramincu. Iz te kleti je bil za kronanje kraljice Elizabete II. naročen in na britanski dvor poslan znan iloški traminec. Zapeljali se bomo tudi skozi njihove vinograde in se ustavili na obnovljenem  posestvu Principovac, ki se ponaša s čudovitim razgledom. Po koncu ogleda bo poskrbljeno za lačne želodčke. V popoldanskih urah se bomo odpeljali proti Novemu Sadu, kjer se si bomo po nastanitvi v hotelu ogledali središče mesta s trgom svobode, mestno hišo, katedral o in škofijsko palačo. Po vrnitvi v hotel je na sporedu večerja in nočitev.

 1. dan, četrtek, 14. oktobra 2021: Novi Sad – Novo Miloševo – Subotica - Palić

Po zajtrku se bomo povzpeli na Petrovaradinsko trdnjavo ter uživali v lepem pogledu na Novi Sad. Obiskali bomo tržnico, nato pa nadaljevali proti mestu Novo Miloševo, kjer si bomo ogledali muzej starodobnikov Žeravica. V halah in na dvorišču bomo lahko videli starodobne traktorje in parne stroje, pa tudi osebna vozila in različne starinske predmete z območja nekdanje Jugoslavije, ki so zahvaljujoč muzeju ubežali pred pozabo. Sledila bo vožnja do dvorca Fantast, katera celoten kompleks obsega okoli 65 hektarjev površine in vključuje grad, kapelo sv. Jurija, kobilarno, ki šteje približno 80 konj… Vzeli si bomo tudi čas za kosilo. Naslednji postanek bo v Subotici, kjer si bomo ogledali stari del mesta in njegove znamenitosti. Nato se bomo zapeljali do bližnjega jezera Palić, ki je naravno zaščiteno območje in znano letovišče še iz 19. stol. Sprehodili se bomo ob jezeru, sledi vožnja do hotela. Pred večerjo sledi še degustacija njihovih dobrih vin, nato pa večerja z madžarskimi specialitetami ter glasbo. Nočitev.

 1. dan, petek, 15. oktobra 2021: Palič – Subotica – Sombor – Bogojno – Slovenija

Zajtrk, nato se bomo zapeljali do subotiškega “buvljaka”, ki je ena največjih tržnic v Srbiji. Po končanih nakupih se odpravimo proti Somborju, ogled glavnih znamenitosti mesta in z vožnjo bomo nadaljevali do mesta Bogojno, kjer bomo imeli v restavraciji Niš kosilo. Sledila bo še vožnja domov, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Cena: 290 EUR/os (min. 45 potnikov), 305 EUR/os (min. 35 potnikov).

Odhod: 12. 10. 2021  / 4 dni.

Prevoz: avtobus.

Cena vključuje:

- stroške prevoza s turističnim avtobusom,

- 3 x polpenzion (1x večerja z glasbo), 3 x kosilo, turistično takso,

- vstopnina za Muzej vučedolske kulture in muzej Žeravica,

- obisk vinske kleti in degustacija vina v Kutjevo in Ilok, degustacuija vina Palič,

- vodenje, lokalno vodenje, organizacija, DDV.

Doplačila:

- enoposteljna soba (60 €),

- osnovno nezgodno zavarovanje,

- ogledi in storitve, ki niso vključene v program.

Opomba: pridržujemo si pravico do zvišanja cene pri manjšem številu prijavljenih.

PRIJAVNICA SLAVONIJA VOJVODINA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ODKRIJMO ŠE NEODKRITO - JUGOVZHODNA SLOVENIJA (13.09. - 15.09.2021)

 

 1. dan, ponedeljek, 13. septembra 2021:

Odhod z dogovorjenega mesta v jutranjih urah. S potepanjem bomo pričeli v Posavju. Na začetku se bomo sprehodili skozi preteklost in si ogledali grad, ki se baha s svojo čudovito baročno dvorano - brežiški grad. Po ogledu gradu si bomo privoščili vožnjo po reki Savi. Z brodom bomo zapluli po reki, uživali v razgledih, si privoščili malico in spoznali »posadko«, ki nam bo povedala kaj več o brodarstvu nekoč. Ker so zelo blizu Čateške toplice, se bomo sprehodili do njih, si ogledali ta prečudovit kompleks in si privoščili dobro kavico na terasi. Po rečnem doživetju bomo pot nadaljevali proti Bizeljskemu, kjer si bomo ogledali zbirko majolk družine Babič. Nekaj več kot 1500 raznolikih in zanimivih majolk priča o svoji priljubljenosti pri raznih narodih, saj so prispele v zbirko družine Babič skoraj z vsega sveta. Zbirko nam bo slikovito predstavila ter opisala njihov izvor zbirateljica oz. lastnica, gospa Babič. Seveda bomo tudi preverili, kako se iz majolke pije vino. Degustirali bomo tudi njihova vina. Na razgledni vzpetini na Bizeljskem je cerkev sv. Lovrenca, zgrajena leta 1737. Sedanja cerkev je bila večkrat povečana in obnovljena, zadnjikrat v letu 2003, ko so obnovili tudi freske, orgle in nabavili dva nova zvonova. Pri cerkvi sta stalna razstava naravne in kulturne dediščine Bizeljskega in Slomškova spominska soba, saj je tu dve leti (1825–1827) služboval poznejši škof A. M. Slomšek. Slomšek se je odlikoval kot odličen pridigar in spovednik. Sprehod »skozi zgodovino« bomo zaključili v farni kleti in poskusili kakšno vino se pije pri maši… Počasi se bomo odpravili proti hotelu. Večerja ob živi glasbi. Spanje.

 1. dan, torek, 14. septembra 2021:

Zajtrk. Po zajtrku sledi odhod proti Beli krajini. Pot nas bo vodila mimo Novega mesta čez prelaz Vahta na Gorjancih do vasi Črešnjevec pri Semiču, kjer bomo obiskali domačijo, na kateri se ukvarjajo s peko različnih vrst kruha in peciva, najbolj pa so znani po ajdovi potici in belokranjski pogači. V sklopu domačije je na ogled tudi muzej na prostem z napravami in stroji, ki so nekoč služili pri pridelovanju žit. Ogledali si bomo še ohranjeno operacijsko sobo, ki je delovala v zadnjih letih druge svetovne vojne. Nato se bomo odpeljali do izvira Krupe, ki na površje pride izpod veličastne skale in se zgolj po treh kilometrih izliva v Lahinjo. Naš naslednji postanek bo v Radovici, kjer bomo obiskali osnovno šolo Brihtna glava. Tu se je čas ustavil v letu 1950. V času trajanja šolske ure bomo na duhovit, zanimiv in pester način spoznavali Belo krajino s pomočjo strogega učitelja, ki prisega na palico in klečanje v kotu na koruzi. Nato bomo obiskali sosesko zidanicov Drašičih, ki še danes preko povezovanja vaščanov pomeni središče družabnega življenja v vasi. Največji razcvet soseskih zidanic v Beli krajini je bil do pojava trtne uši v 19. stoletju, potem pa so začele množično izginjati. Vino v soseski zidanici je bilo na voljo vsem članom vaške skupnosti, ki so morali vinski dolg povrniti v obliki mošta, količino popitega vina pa so vrezovali v posebno palico, imenovano rovaš. Pravijo, da mora pravi Belokranjec vsaj enkrat v letu poromati k Trem Faram. Čeprav nismo Belokranjci, bomo k trem cerkvam, od katerih sta dve brez zvonika poromali tudi mi. Počasi se bomo odpravili proti hotelu v Metliki, kjer bomo imeli večerjo ob glasbi in kjer bomo prenočili.

 1. dan, sreda 15. septembra 2021:

Zajtrk. Po zajtrku pa se bomo zapeljali proti Kočevju oz. do Ribnice do posestva Jaklič, kjer v delavnici združujejo tradicijo s sodobnostjo. Vse posode so izdelane iz lesa, tradicija pa se kaže v načinu izdelave, ki je ročna in ohranja vse postopke tradicionalne izdelave lesenih posod. Z vožnjo bomo nadaljevali do Gotenice, kjer bomo obiskali ekološko kmetijo Kocjančič. Njihova osnovna dejavnost je ekološka pridelava mleka. Z lastnikom ekološke kmetije si bomo ogledali hlev, zunanje izpuste ter molzišče. Predstavili nam bodo tudi delovanje kmetije ter nas popeljali v sirarno, kjer skladiščijo mleko in proizvajajo skuto, jogurt ter maslo. Proizvode bomo tudi poizkusili. Obiskali bomo še ranč Marina, ki se ponaša z eno največjih pokritih jahalnic v Sloveniji in z večjim številom najplemenitejših živali za jezdenje. Imajo tekmovalne, rekreativne in plemenske konje pasem Quarter in Paint, ki so nastanjeni v udobnih, sodobnih hlevih s pripadajočo sedlarno in kopalnico za konje. Podučili nas bodo o dresuri konj. Naše tridnevno potepanje bomo zaključili v domači gostilni ob kočevskem jezeru, kjer nam bodo postregli s pristno domačo hrano. Sledi še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Cena na osebo: 210 EUR/os (min. 45 potnikov), 220 EUR/os (min. 35 potnikov).

Cena vključuje:

- stroške prevoza s turističnim avtobusom,

- zunanje oglede po programu,

- voden ogled gradu Brežice,

- vožnjo z brodom po Savi, narezek in vino,

- ogled zbirke majolk in degustacijo vina,

- muzej na prostem, degustacijo pogače, potice,

- vstopnini za šolo Brihtna glava in sosesko zidanico,

- obisk posodarja, obisk ranča Marina,

- obisk ekološke kmetije, degustacijo proizvodov kmetije,

- pozno kosilo tretji dan,

- 2 x spanje v hotelu ***, večerja ob spremljavi žive glasbe, zajtrk,

- vodenje, organizacijo in DDV.

Doplačila:

- enoposteljna soba,

- ogledi in storitve, ki niso vključene v program.

Opombe: program je možno prilagoditi po želji skupine. Pridržujemo si pravico do zamenjave zaporedja ogledov zaradi boljše izvedbe izleta. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene pri manjšem številu prijavljenih.

Spoštovani!

Pripravili smo vam tridnevno potepanje po manj obiskanem delu Slovenije, kjer pa imajo vseeno kaj pokazati. Veseli bomo, če se boste odločili zanj! Lahko boste vnovčili tudi TURISTIČNI BON (v hotelu) IN TURISTIČNI BON 21 (v agenciji).

PRIJAVNICA JUGOVZHODNA SLOVENIJA

      

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DUGI OTOK – Hotel Luka 2* (26.09. - 03.10.2021)

Sredi borovcev stoji hotel Luka, ki ponuja sproščeno vzdušje. Zraven hotela je bar s poletno teraso, ki leži ob morju. Otok zaznamuje razgibana obala, kjer se čudovite peščene plaže izmenjujejo s strmimi klifi. Dugi otok je raj za ljubitelje neokrnjene narave, saj očara z mogočnim Narodnim parkom Telašćica s slanim jezerom Mir ter čudovito plažo Sakarun, ki velja za eno izmed najlepših peščenih plaž Jadrana s turkizno barvo morja.

Sobe: 1/2, klima, sat TV, kopalnica, wifi internet,

Storitev vključuje:

 • avtobusni prevoz Slovenija – Dugi Otok – Slovenija,
 • trajekt Zadar – Dugi Otok – Zadar,
 • 7x polni penzion (samopostrežni zajtrk; za kosilo in večerjo 3 meniji na razpolago (predjed; ribji, mesni ali vegetarijanski meni; sladica) in samopostrežni solatni bife.
 • osnovno nezgodno zavarovanje, strošek organizacije.

 

DATUM ODHODA

CENA

26. 9. – 3. 10. 2021

 

 299 €/ os. min. 45 oseb prijavljenih

 315 €/ os. min. 35 oseb prijavljenih

 

 

Obvezno doplačilo turistične takse 1,40 € na osebo na dan na recepciji hotela.

  Možna doplačila:

 • enoposteljna soba 10 € na osebo na dan,
 • možni fakultativni izleti.

 

PRIPOROČAMO: Zavarovanje v primeru odpovedi 5% na osebo (krije strošek odpovedi v primeru bolezni, odhoda v bolnišnico ali smrti v družini – vrnjeno dobite vse razen zneska zavarovanja).

Doplačila: ogledi in storitve po želji, ki niso vključene v program.

Opombe: V prodajni sistem je vnesena osnovna cena (cena, ki velja pri najmanj 45 prijavljenih oseb). V primeru, da bo na koncu prijavljenih manj oseb, bo veljalo obvezno doplačilo za manjšo skupino, kot je objavljeno med možnimi doplačili pri programu.

 PRIJAVNICA DUGI OTOK